Borovinić Bojović na sastanku sa Naidom Nišić i UNICEF-om: Podržaćemo uspostavljanje Centra za hraniteljstvo i razvoj socijalne zaštite djece koji garantuje jednake šanse za sve

Predsjednica Skupštine Glavnog grada, dr Jelena Borovinić Bojović danas je sa ministarkom rada i socijalnog staranja, Naidom Nišić i predstavnicima UNICEF-a, Senadom Begićem i Nadom Đurović Martinović održala sastanak povodom inicijative Ministarstva, koju podržava i UNICEF da Podgorica dobije Centar za hraniteljstvo. Sastanku je prisustvovala i sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu, Slađana Anđušić. Sastanak je održan kao rezultat trilateralne saradnje između Vlade, odnosno Ministarstva rada i socijalnog staranja, UNICEF-a i Glavnog grada u cilju pronalaženja idejnog rješenja za uspostavljanje Centra za hraniteljstvo.

Borovinić Bojović je kazala da Centri za socijalni rad nemaju dovoljno kapaciteta da se posvete svim problemima, te da je u cilju postizanja efektivnih rješenja neophodno uspostaviti modele saradnje između lokalnih samouprava, Vlade i UNICEF-a, koji će garantovati konkretne rezultate na polju prevencije institucionalizacije i socijalne zaštite djece.

Ministarka Nišić iznijela je relevantne podatke koji se odnose na ovu oblast i predstavila konkretan predlog koji će Glavni grad podržati u okvirima svojih nadležnosti. Osnivanjem Centra za hraniteljstvo direktno se utiče na kvalitet usluga za korisnike, kao i na razvoj socijalne zaštite djece koji garantuje jednake šanse za sve, zaključila je ona.

Predstavnici UNICEF-a podržali su i prepoznali inicijativu, te još 2021. apelovali na Vladu da osnuje ovu instituciju, te se usaglasili sa predloženim mjerama i aktivnostima koje će u tom pravcu preduzeti svi akteri koji su prisustvovali sastanku.