Панел дискусија о вршњачком насиљу: Научити дјецу вриједностима  толеранције и разумијевања

Присуство грубог вршњачког насиља, у којем наша дјеца вријеђају и врше тортуру једно над другим више није епизодна већ редовна појава, сурова реалност којој морамо погледати у очи и ухватити се са њом у коштац, поручила је предсједница Скупштине Главног града др Јелена Боровинић Бојовић, отварајући панел дискусију која је данас, поводом Међународног дана борбе против вршњачког насиља или Дана розе мајица, одржана у организацији Женског клуба Градског парламента, Удружења „Родитељи” и Центра за женска права.

Сви заједно морамо да станемо на крај деструктивном понашању и креирамо културу поштовања и емпатије међу нашом омладином. Морамо да научимо нашу дјецу вриједностима толеранције, разумијевања и мирног рјешавања сукоба. Да бисмо у томе били успјешни основно је да имамо пуно љубави, прије свега за нашу дјецу – казала је Боровинић Бојовић.

Министарка просвјете, науке и иновација проф. др Анђела Јакшић Стојановић похвалила је иницијативу предсједнице Скупштине за одржавање оваквог панела.

Важно је да схватимо колико је овај проблем значајан, јер ако га не ријешимо, све друге реформе у образовном систему биће бесмислене. Џаба говоримо и о стратегији дигитализације и о опреми, и о унапређењу услова рада – једна суза једног дјетета све наше резултате може да баци у други план  – казала је Јакшић Стојановић

Координатор програма за развој адолесцената у УНИЦЕФ-у Никола Вулић саопштио је податак да је регистрована стопа вршњачког насиља у Црној Гори мања него у региону и Европи, оцјењујући да је то тако јер се насиље код нас често не пријављује или одређене ситуације међу дјецом одрасли не препознају као насиље.

Психолошкиња у ОШ „Саво Пејановић” Милица Пушоњић оцијенила је да треба раднити на превенцији овог проблема и имати нулту толеранцију на насиље.

Извршна директорица удружења „Родитељи” Кристина Михаиловић замолила је дјецу да увијек када су свједоци или жртве насиља пријаве то неком најближем, или на  СОС бесплатне телефонске линије за анонимну пријаву – 161111, 080 888 888 и 070 777 777.

Извршна директорица Центра за женска права Маја Раичевић истакла је да је у свом раду научила да дјеца често ћуте о насиљу које преживљавају, додајући да без помоћи нико не може изаћи из такве ситуације.

Чланице Женског клуба Градског парламента Зоја Бојанић Лаловић и Бранка Марковић, обје по струци просвјетне раднице, говориле су о проблему из угла своје професије.

Након уводних обраћања услиједила је жива дискусија у којој су учествовали и бројни ученици основних школа. С обзиром на велико интересовање, договорено је да се малишани  наредне недеље поново окупе и наставе разговор са дијелом панелиста.

У оквиру догађаја приказана су два кратка филма Удружења „Родитељи” на тему вршњачког насиља, која су изазвала снажне емоције код присутних.

Догађају је присуствовала и потпредсједница Скупштине Црне Горе Зденка Поповић, која је такође и одборница у Скупштини Главног града.

Обраћање предсједнице Скупштине Главног града можете прочитати овдје.

Видео материјали:
https://www.youtube.com/watch?v=Yc9Y2u-LVHc
https://www.youtube.com/watch?v=Yc9Y2u-LVHc