Predsjednica Skupštine učestvovala na MARUF23 forumu u Istanbulu

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović učestvovala je danas u Istanbulu na Marmara urban forumu (MARUF) – „Klimatske akcije na Zapadnom Balkanu i Turskoj”, gdje je na sesiji pod nazivom „Kako podstaći energetsku tranziciju: Uvidi sa Zapadnog Balkana i Turske” govorila o izradi Akcionog plana za održivu energiju i klimu (SECAP) Glavnog grada.

Izrada SECAP-a za Podgoricu započela je u prvoj polovini 2022. godine, od strane konsultantskog tima angažovanog od strane GIZ-a, a koji sarađuje sa radnom grupom Glavnog grada, kojom koordinira pomoćnik sekretara za zaštitu životne sredine Branka Knežević, a čiji su članovi predstavnici relevantnih službi i preduzeća. Podrška koju Glavni grad dobija  podrazumijeva tehničku pomoć u smislu pružanja savjetodavnih usluga i angažovanja stručnjaka za izradu dokumenata, koji usko sarađuje sa gradskim timom, a obezbjeđuje se kroz projekat „EU za energetsku tranziciju – Sporazum gradonačelnika na zapadnom Balkanu i u Turskoj“. U pitanju je multidonatorski projekat koji zajednički finansiraju Evropska unija i njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a u Crnoj Gori implementiraju Zajednica opština i njemačka organizacija GIZ.  

Predsjednica Skupštine govorila je dosadašnjem toku izrade dokumenta, navodeći da je završena prva faza u kojoj su izrađene Analiza ranjivosti i rizika od klimatskih promjene i Osnovni inventar emisija gasova sa efektom staklene bašte za Glavni grad Podgorica, te analizirane postojeće mjere adaptacije i mitigacije klimatskih promjena, sadržane u prethodno izrađenim relevantnim dokumentima.

U narednoj fazi razvoja SECAP-a biće izrađen Akcioni plan sa konkretnim mjerama u cilju smanjenja emisije gasova staklene bašte i potrošnje energije krajnjih korisnika. Naš fokus će biti na objektivnosti u smislu prepoznavanja najrelevantnijih, konkretnih i izvodljivih mjera i aktivnosti. SECAP će biti i dobra osnova za dobijanje podrške, finansijske i logističke, za sprovođenje objektivno i konkretno definisanih aktivnosti jer treba da odražava našu posvećenost i riješenost da aktivno doprinosimo globalnim naporima u ovoj oblasti – navela je Borovinić Bojović.

Poseban značaj ovog dokumenta za nas, istakla je ona, ogleda se u činjenici da je naš grad u aprilu 2022. godine postao član Misije EU 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2023. godine, koja predstavlja inovativni mehanizam saradnje evropskih gradova sa ciljem ublažavanja posledica klimatskih promjena. Jedan od ključnih koraka koje članstvo u Misiji zahtijeva je izrada Gradskog klimatskog ugovora, kao zahtjevnog dokumenta koji će predstavljati okvir za postizanje klimatske neutralnosti i sadržaće klimatski akcioni plan, strategiju ulaganja i smernice za inovativno angažovanje svih relevantnih aktera. U tom smislu, SECAP je prepoznat kao izuzetno vrijedna osnova za razvoj ovog ugovora.
Na MARUF23 forumu su svoja iskustva u razvoju SECAP-a izložili predstavnici više gradova sa Zapadnog Balkana, kao i predstavnici Istanbula.